Ekonomi

Mersin Erdemli’de Lamas Limon Hasadı Yaklaşıyor

Türkiye limon üretiminde ilk sırada yer alan Mersin Erdemli’de, yaklaşık bir yıl saklanabilen ‘Lamas’ çeşidinin hasadı yaklaşırken üretici, bahçe başına fiyatın 10 TL olmasını umuyor.

Türkiye’nin yaş meyve sebze üretim merkezlerinden Mersin’de erkenci limon hasadı devam ederken kilogram fiyatının 1 ile 1,5 TL arasında olması üreticiyi üzdü. Erkenci olduğu için depolarda saklanamayan ve 2-3 ay içinde tüketilmesi gereken ‘Mayer’ limonunun ardından, bölgenin dikenli limonu ‘Lamas’ın hasatı başlayacak. Yaklaşık 1 yıl depoda saklanabildiği ve ihraç edildiği için Lamas limonunun kilogram fiyatının 8-10 TL civarında olacağı söyleniyor. Üreticiler, fiyatın 10 TL ve üzerinde olması halinde ekonomik kazanç elde edebileceklerini belirtti.

“Geçen yıl şube başına 6 liraydı”

Üreticilerden Hasan Yakın, limonun gerçek değerini şu anda bulamadıklarını, erken limonun 1 TL olduğunu belirtti. “Bunlar belki de Türkiye’nin en değerli limonları, dikenli limon diyoruz. Piyasada en az bir tane 10 lira, 15 liralık fiyat olması lazım. En azından çiftçi zararından kurtulsun.” Kurtaralım, ekonomiye canlı bir hareket kazandıralım. Normalde bu limona dikenli limon deriz, bir çeşit yeververendir, bazı yerlerde Lamas limonu da denir. Dünyanın en kaliteli limonudur. 5 dereceye koyun, en az bir yıl dayanır, çürümez. Limonun girdileri çok ilaç, işçilik, gübre, en çok da koldaydı. En az 10 lira, 15 lira olması lazım ki çiftçi zararından kurtulsun, emeğinin karşılığını alsın. Geçen yıl 6 liraydı ama şu anda piyasada görünmüyor. Mayer limonu 1 lira, 1,5 lira ve bu size para kazandırmaz, maliyetten tasarruf etmez. Bizim için değerli ol Lamas limonu. Çünkü raf ömrü uzun, yatak ömrü uzun, dediğim gibi 5 dereceye koyarsanız en az bir yıl çürümez. Mayer limonunu depoya koyarsanız üç ay sonra çürür ama bu tam bir yıl sürer. Dünyanın en kaliteli limonudur. “İhracata bağlı, ihracat olursa fiyat artar” dedi.

“Depolarda 10-12 ay kalabiliyor”

Bahçe sahiplerinden Ferhat Aytekin ise, “Limon işi yapıyorum, üstelik esnafım. 16 yıldır yatak limonu yapıyorum. Artık dikenli, parlak, giriş limonları büyüdü. Benim de kendi limonum var” dedi. Bahçemizde Aydın tipi yetiştirilir, kesime hazırdır. Lamas tipi limonumuz ise halk arasında yetiştirilir.” “Limon, dilinde dikenleri olan, yatakta sağlamdır. Güçlü olduğu için yaklaşık 10 ay, 12 aya kadar depolarda kalır” dedi. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu